.

.


mai lah jdi temanku yg setia...

Sunday, 28 August 2011

Kolej Matrikulasi Selangor

Kolej Matrikulasi Selangor kini menjadi tempat pengajianku,tempat ku menuntut ilmu dan langkahku  untuk menuju ke menara gading.........
                                          ALHAMDULILAH

Sungguh aku bersyukur kerana menjadi salah seorang pelajar di KMS (Kolej Mai Sarah) ini......opps Kolej Mai Sarah blhke??haha boleh aje kerana sudah menjadi kolej pengajianku haha....
Macam-macam ilmu dan pengalaman aku timba disini......yela kalau korang nak tahu ni adalah first time aku duk asrama dan berpisah gan family...so ada jugalah perasaan homesick ketika berada di sini.....adatlahkan sapa x rindu rmh and family oitttt!!!
First time duk asrama agak kekok jugalah lama-lama semua jadi kebiasaan...dan apa yang paling aku suka bila masuk sini ialah adanya perasaan tolong-menolong sesama kwn, care satu sama lain,tidak pentingkan diri sendiri dan eratnya silaturahim sesama pelajar.Disini juga aku dapat rasakan bermulanya hidup dalam kesibukan...dan mulanya fasa permulaan hidup menjadi orang dewasa....kerana di sini semuanya berdikari dan pasal belajar pula jangan cakap ar mmg-mmg busy better lagi  school than college.......
Dan yang bestnya matrik selangor ini juga adalah kerana ia baru dibina dan kolej matrikulasi ke2 terbesar hehe...seperti yg telah ku postkan sebelum ini...dan matrik Selangor ni juga dekat gan laut serta matrik yang sesuai sekali kalau korang nak tengok bulan yang betul-betul cantik mmg clear dan jelas sebab berdekatan dengan matrik selangor ni adalah tempat untuk melihat anak bulan and  that whylah korang boleh tengok bulan-bulan yang cantik di waktu malam..........so kepada calon-calon SPM tahun ni yang xtau nak pilih matrik mana lg...mailah pilih matrik selangor sebagai first choice korang hehe.....anyway bila pilih matrik elaun pun masyuk haha......so jom usyar kolej saya (Kolej Mai Sarah) hehe.......





apacam gempak x???haha tu bru sikit..(hehe perasan je lebih aku ni)http://www.emocutez.com
ok kat sini aku ambik modul 2 iaitu kos sains fizikal...so bdk fizik ar kiranya haha....tapi xterpikir pun nak jadi budak fizik dlu sbb asalnya aku budak bio.....huhu
asalnya begini ceritanya....dulu time form 3 subjek KH atau kemahiran hidup aku ambil perdagangan...so bila time nak masuk form 4 aku cadang nak ambil akaun sebab minat sangat gan kira-kira imbang duga ni semua kejadahnyalah hasil daripada pembelajaran aku dalam kh perdagangan tula tapi disebabkan sekolah aku ni time form 4 sape nak ambil akaun takda bio,sape ambik bio takde akaun......huh aku pula berminat nak cuba belajar bio so terpaksalah aku gugurkan minat aku yang suka kira-kira tu then jadilah budak bio.......pastu bila dah habis je SPM aku xminatlah pula nak teruskan menjadi budak bio....waktu tu aku pun xtau nak ambil apa.......then sampailah dapat tawaran matrik dia tawarkan modul 2 iaitu sains fizikal dan aku pun terima jela mungkin rzeki aku pada bdk fizik dan tu sbblah sekarang budak akaun xjdi,budak bio pun xjd....aleh-aleh aku jadi budak fizik........
Dalam modul 2 kos sains fizikal yang aku ambil ni subjek-subjeknya ialah math,bi,kimia,sains komputer dan yang paling penting sekali sudah semestinya subjek fizik.....
Ok bercerita pasal roomate pula aku ada 3 roomate sebab kteorang satu bilik 4 orang.Alhamdulilah roomate aku semuanya ok,sporting dan happy go lucky.Ada je kekecohan-kekecohan yang diaorang lakukan setiap hari dan bilik aku ni juga kira macam bilik tetamulah sebab ada je tetamu-tetamu kawan aku xpun roomate aku punya kawan yang datang tumpang tidurlah,makanlah,bergosiplah macam-macam lagilah kerenah yang diaorg wat..... kalau aku citer pun smpai esok pagi xhabis.........http://www.emocutez.com
So kita pergi ke citer yang seterusnya..... kat matrik ni juga setiap pelajar dibahagi-bahagikan kepada setiap praktikum.Anyway kalau korang nak tahu praktikum ni means mcm classlah tapi kat matrik panggil praktikum.Dan praktikum ni juga kira macam family kitalah sepanjang kita berada di matrik ni ...sebab apa aku kata macam family???sebab belajar sama-sama,kuliah sama-sama,study group sama-sama,berexperiment sama-sama (maksudnya wat experiment kimia dan fizik satu makmal dan dalam satu masa yang sama )... Praktikum aku ialah DM2P3.Dalam praktikum aku ini ada 15 orang semuanya. 6 kumbang dan 9 bunga. Yang bestnya semuanya berlainan negeri,negeri kelantan ada ,kedah ada ,negeri sembilan ada,ganu ada.....atenya dapatlah teman belajar kecek dan loghat diaorg haha....lg satu praktikum aku ni kalau sehari xgelak xsah......ada je lawak yang diwatnya sakit perut aku diwatnya.....anyway semua happening giler....
So harapan aku di Matrikulasi Selangor ini ialah aku dapat menjadi pelajar yang berjaya,dapat menimba ilmu yang sepenuhnya dan secukup-cukupnya serta pengalaman-pengalaman baru untuk ku gunakan di masa hadapan...dan yang terakhir sekali agar impian aku untuk mengapai impian ke menara gading tercapai....AMIN!!!!

33 comments:

  1. Minggu orientasi mcm mana akak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waney: minggu orientasi nanti adik akan diperkenalkan dan diterangkan tentang keadaan sekeliling kat kms,then kehidupan as a matriculation student, subjet apa yang akan adik belajar,mcm mne cara nak skor, bersuai kenal dengan kawan baru, cara exam kat matrik dan macam2 lglah...hrrm time mggu orientasi ni mmg penat dik, tdo pun xcukup msk tdo dlm kul 1-2 camtu then dlm pukul 4-5 camtu dah kena bangun tdo dlm 2-3 jam je tdo,klu nak mandi pun mandi kambing je dik sebab minggu orientasi mmg xde masa padat sgt dgn aktiviti dan time mggu orientasi ni juga korg kena cpt2 je nak basuh baju pun jangan haraplah xsempat dik minggu orientasi mmg mggu yang memenatkan tp jgn risau time minggu orientasi ni je penat sangat rasa mcm menyampah bagai tapi time dah abis orientasi bebas je nak wat apa buatlah berdikari..time orientasi je kena touche sikit dan kena arah.Tp best sgt bila dikenangkan blk.

      Delete
  2. Akak, saya dpt sains tapi nk tukar ke akaun. And saya dgr kalau nk tukar bokeh tukar time hr terakhir mnggu orentasi. Betul ke kak?

    Maksudnya wktu nnggu orentasi tu, saya kne ikut jela dulu budak sains prgi mne..? Mcm kalau diaorg prgi praktikum sains, saya ikut je?

    Habis tu kak, mcm mne saya nk tau praktikum akaun, atau ceramah mcm mne nk skor akaun semua.. ( sbb saya nk tukar akaun)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous:Betul dik nanti dlm hari ketiga or keempat minggu orientasi tu adik dibenarkan tuk mohon pertukaran dari sains ke akaun nanti apa2 maklumat para fasi akan bagitau dan ada fasi yg uruskan,xpon mungkin time minggu pertama adik start belajar pihak atasan akan keluarkan borang tuk adik mohon tukar dari sains ke akaun.

      Yap adik,dalam minggu orientasi tu adik kena ikut je bdk sains...then nanti diorg akan bahagi2kan kpd praktikum means kelas adik utk kos sains tu,dlm praktikum mggu orientasi ni ada LDK tau maknanya latihan dlm kumpulan.Ada aktiviti2 sesama rakan sekls adik dlm kos sains ni so adik ikut je....sampailah apa2 maklumat tentang pertukaran adik tu diberitahu.

      Tapi selalunya pertukaran sains ke akaun atau pertukaran modul selalunya time minggu pertama or minggu kedua start belajar baru diorg start agihkan dan tukarkan adik ke akaun...masa orientasi selalunya adik kena ikut je dlu kos yg adik dpt tu.

      Nanti bila adik dah dpt tawaran tuk tukar ke akaun,diorg akan bgtau praktikum adik tuk kls akaun tu...so jgn risau :)

      Delete
  3. salam kak,semangat nk masuk matrik sbb sy dapat kms jugak.tp sy ada satu soalan..sy ni budak y berbadan besar.so sy takut ada masalah dgn saiz bju kolej yg diberi tu.size bj sy xxxl.takutnya

    ReplyDelete
  4. wslm.....tahniah2 dik dpt kms :) .
    wah bgs2 adik semangat nak msk kms. Jgn risau dik psl size baju itu tiada mslh janji adik dpt belajar kat sana. pihak kolej mmg ada sediakan baju2 yg sesuai dgn size k don't worry :) . Akak wish adk all the best kat kms ti....selamat dtg ke kms juniorku.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum. Akak saya nak tanya tentang pemakaian pergi ke kelas boleh tak pakai baju kurung pahang, kedah dan jubah ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam.....masa zaman akak blh je pakai baju kurung tu semua janji baju kurung. Dan jubah time akak blh pakai tapi jubah pakai kadang2 je mcm hari jumaat sebab selalu pergi kelas hari2 pakai baju kurung. Kalau adik nak bawa jubah bawa sikit je sehelai dua cukup baju kurung bawa lebih sikit :)

      Delete
  6. Salam akak . Memang kene pakai baju kurung ke pergi kuliah ? Kalau pakai shirt tak boleh eh ? Kasut pulak ? Macam mana ? Bebas ke krne kasut itam je ? Haih .ni mang dah sejibik duk asrama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm dik. Kat matrik mmg klu gi kls n kuliah mmg kena pakai baju kurung wajib. Shirt xdibenarkan pakai utk pergi kuliah. Kasut plk adik kena pakai kasut bertutup warna hitam shja. Aah matrik mmg macam sklh asrama sikit cuma aktiviti je korang bebas nak wat apa.Tapi jangan risau walaupun matrik macam ketat sikit macam asrama tp best life duk kat matrik ni.

      Delete
  7. Replies
    1. Modul xblh pilih tp diorg dah tetapkan...nanti time adik daftar adik akan tahu adik modul bape. Dekat slip daftar ti ada tulis adik modul bape.Tapi kalau adik nak tukar modul blh tp lepas beberapa hari orientasi....para fasi akan bgtau ble blh buat pertukaran.

      Delete
  8. Baju kurung moden boleh ke??? Lalki kuliah slack selain htam boleh ke? Laki outing slack kaler lain bleh ke??/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blh...asalkan tutup aurat. Lelaki seluar slack kuliah hanya dibenarkan warna hitam shja tp klu outing laki blh pakai seluar slack kaler lain.

      Delete
  9. Assalamualaikum kak. Masa pendaftaran tu mcm mana dia agihkan bilik ? Boleh pilih roomate tak?

    ReplyDelete
  10. Wslm...dia akan agihkan bilik mengikut masa adik daftar tu. Roomate xblh pilih. Adik akan dapat roomate yg daftar selepas adik. Jadi itu yg akan jadi roomate adik. Tp klu adik nak kawan adik jadi roomate akak bg tips korg daftar sma2 xpun kwn adik tu daftar selepas adik daftar....In Shaa Allah dptlah sebilik skli. Macam akak dlu roomate akak daftar selepas akak tu sbb dia jd roomate akak. Tp better roomate org baru kita xkenal lg baru best kenal org lain hehe

    ReplyDelete
  11. salam kak, kat matriks tu ada yang freehair tak? minggu orientasi mana yg freehair tu mmg kena pakai tudung ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm dik, ada kat matrik ada je yg free hair. Aah mggu orientasi yg freehair kena pakai tudung.

      Delete
  12. akak, nk tnye btul ke mase orientasi nnti dia ade ttpkn suh pkai bju mane and tudung dia bg(wajib pkai spnjang orientasi)?btul ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm...betul tp baju yg dia suh pakai tu baju kolej yg akan diorg bg time pendaftaran ti tp pakai masa aktiviti pagi dan ptg je macam baju kurung xkisah adik nak pakai baju kurung yg mana pun blh...yap tudung diorg akan bagi dan ada masa2nya yg wajib pakai.

      Delete
  13. assalamualaikum kak..iron n kettle perlu bawa ke..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm....tak perlu dik. Sbb iron dan kettle dah disediakan :) .

      Delete
  14. kak ,semua bilik asrama 4 org ke or certain asrama je ?and katil dia mcm mne ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua bilik 4 org. Katil dia seorg satu. Jgn risau dik matrik ni lg selesa dari asrama. Sgt2 selesa. Bilik pun besar wlupun 4 org satu bilik.

      Delete
  15. kak nak tanya kalau kasut untuk perempuan just bertutup je tak pvc atau kulit warna hitam boleh ke pakai?

    ReplyDelete
  16. Assalam kakmai. Klu kt matriks tu, result spm dorg semue gempak ke. Org kte susah nk dpt matriks ni.
    Kalau akk free, bole la wasap sy ye 01112261733 siti

    ReplyDelete
  17. salam,kak.Dalam bilik kt matriks ada socket tak utk charge phone?

    ReplyDelete
  18. salam akak saya nak tanya. Saya dpt kms jugak and dh daftar pendaftaran saya melalui online. Tapi pada slip pendaftaran saya tk tulis saya dpt jurusan modul berapa. Mcm mana ye klau jadi mcm tu? tk pe ke?

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum kak, saya dapat kms juga and dah settle semua yg lain dah. tapi saya nak tanya, kasut hitam bertutup bagi perempuan mmg kena pvc ke? kalau kasut canvas tak boleh?

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum kak, saya dapat kms juga and dah settle semua yg lain dah. tapi saya nak tanya, kasut hitam bertutup bagi perempuan mmg kena pvc ke? kalau kasut canvas tak boleh?

    ReplyDelete
  21. terima kasih kak untuk perkongsian ini sangat membantu... :)

    ReplyDelete